Istoria și rolul ei

28 aprilie 2017 Daniel 0 Comments

Dacă încercăm să dăm o definiție a istoriei putem spune că istoria reprezintă toatlitatea evenimentelor petrecute de la începuturi și până în prezent, evenimente care au avut un rol mai mic sau mai mare în evoluția lucrurilor și implicit în evoluția lumii. Avem astfel izvoare scrise și nescrise. Cele scrise reprezentând hățile, scrierile vechi, picturile toate au o mică părticică de istorie. Cele nescrise pot fii considerate informațiile istorice ce s-au transmis prin viu grai și de care nu prea putem fii siguri în totalitate.

Eu am început să îndrăgesc istoria în clasa a V-a am avut și acum îmi aduc aminte, un profesor grozav care parcă avea o problemă la un ochi, dar înafară de asta omul era incredibil de inteligent, a avut chiar și câteva cărți publicate. Omul ăsta m-a făcut să apreciez istoria, și mi-a deshis orizonturile spre setea de cunoaștere și aflarea de noi informații.

Am păstrat legătura cu el, dar din păcate problemele lui cu ochii s-au agravat, a încercat să își facă o operație pentru a-și îmbunătății vederea dar a eșuat iar acum nu mai poate vedea deloc dacă nu mă înșel sau vede doar o ceață foarte densă… Trist.

Ceea ce pe mine mă cam deranjează este acest minister pentru că se urmărește reducerea orelor de istorie din școli iar în unele cazuri chiar scoaterea definitivă a acestora. Nu e ok tati… Acest sistem nu vrea ca noi să mai știm cum eram odată ce exemple ar trebuii să urmăm acum și cum ar trebui să luăm atitudine. Nu vor să mai știm cine a fost Tudor Vladimirescu sau Avram Iancu, cu câtă vitejie a luptat Ștefan cel Mare și tot așa.

Un popor fără istorie ese ca un pește fără apă, nu ai cum să reziști, nu știi care este rolul tău în această lume, cum ai fost, și cum ar trbeui sa ajungi.

#istorie

Previous Post

Next Post